Zitten je klanten wel te wachten op je nieuwe product?

Over ons
Online op weg naar schrijfsucces

Hallo, ik ben José, moeder van 3 kinderen (2 boefjes en een meisje). Ik werk 2 dagen in de week als leidster in een kinderdagverblijf. Voor de rest ben ik met name bezig met lezen en schrijven. Ik heb mijn familie eens wat van mijn schrijfsels laten lezen. Zij raadden me aan om het schrijven door te zetten. Ik heb vervolgens contact opgenomen met een uitgeverij in Amsterdam, met de vraag hoe ik het beste uitgegeven kan worden. Ik kreeg daar het advies: schrijf online, probeer naam te maken, volgers te krijgen, dan is het een stuk makkelijk om bij een uitgeverij binnen te komen. Sindsdien ben ik zowel bezig met online schrijven als met online marketing: de vraag hoe mijn werk het beste door lezers gevonden kan worden. Om medeaspirant-schrijvers te helpen, start ik dit blog - succes!

Archief

Zitten je klanten wel te wachten op je nieuwe product?

29 maart 2016
 Categorieën: Online marketing, Blog


Zitten je klanten wel te wachten op je nieuwe product?

Het zou zomaar kunnen: op een dag schiet je een goed idee te binnen om online wat bij te verdienen. Waarschijnlijk is je eerste neiging om gauw aan de slag te gaan en meteen een website te laten maken. Maar voor je overhaast aan de slag gaat zijn er een paar dingen waar je rekening mee wilt houden.

Een mooi idee is namelijk niet per se een rendabel idee. Het is slim om tevoren in te schatten of een project überhaupt levensvatbaar is. Virgin-oprichter en ondernemer extraordinaire Richard Branson geeft aan dat je als ondernemer problemen moet willen oplossen. Denk vanuit een probleem, en vraag jezelf daarbij af welke oplossing mensen zouden willen. Daarvoor moet je goed kunnen luisteren: steek dus je licht op bij anderen en wees niet bang vragen te stellen. Deze methode heeft Branson in ieder geval geen windeieren gelegd. Ook Paul Graham, ondernemer, hacker en oprichter van Yahoo! Incubator is voorstander van denken vanuit oplossingen. Anders loop je het risico veel tijd, geld en moeite te steken in een project of website waar uiteindelijk niemand op zit te wachten.

Valideer eer ge begint

Het is verstandig na te gaan of mensen op je oplossing zitten te wachten voor je je product lanceert. Eerst kun je feedback vragen aan familie en vrienden. Beter nog is het te vragen aan je bestaande klantenkring. Heb je al een e-maillijst? Perfect, leg aan je lezers de vraag voor of ze iets zien in het product  dat je in de markt wilt zetten. Beter nog is als je hen suggesties laat doen. Stel dan open vragen, zo zorg je meteen voor interactie. Klanten weten namelijk vaak zelf beter wat ze nodig hebben, dat hoef je niet voor ze in te vullen.

Twee weten meer dan één

Journalist James Surowiecki schrijft in zijn boek The Wisdom of Crowds (in Nederland uitgegeven als Twee weten meer dan één) dat het een intelligente strategie is om gebruik te maken van de wijsheid van een groep. Wanneer je de losse antwoorden van alle leden van een groep bij elkaar legt, en vervolgens naar verbanden zoekt, dan komt daar regelmatig iets geniaals uit. Surowiecki geeft aan dat dat is wat Google doet: met zijn zoekmachine vraagt Google in feite aan alle websites op het internet wat de moeite waard is.

Door een idee van te voren te valideren sla je twee vliegen in een klap: je weet of een idee levensvatbaar is en je zorgt voor contact met je volgers. De terugkoppeling van je klanten is van grote waarde. Kijk goed naar wat ze te melden hebben, en probeer hier een patroon in te ontdekken: grote kans dat die van onschatbare waarde is. Als je van meet af aan zorg besteedt aan het opbouwen van een schare fans, dan maakt je dit je werk een stuk gemakkelijker. Heb je dat eenmaal gedaan, dan kan je een website laten maken, bijvoorbeeld bij DTG, en je project verder uitrollen.